12.12.2016.
UTOPIJA ORGANIZACIJE: prosinac 2016. / Da capo al fine

Dragi prijatelji,
 
okončati ćemo 2016. godinu u Osijeku, razgovorom i promocijom knjige O PLESU I IZ(A) PLESA, izdanu povodom obilježavanja 10 godina umjetničkog i istraživačkog rada ove organizacije. Razgovor će se odviti 22. prosinca 2016., s početkom u 13:00 sati, u Umjetničkoj akademiji u Osijeku, a prisustvovati će urednik monografije Andrej Mirčev i koreografkinja Marjana Krajač. Ulaz je slobodan.
 _____________ 
 
DA CAPO AL FINE
 

Monografija O PLESU I IZ(A) PLESA izdana je u ožujku 2016. godine, u okviru projekta KONSTRUKCIJA PERSPEKTIVE 2016., a okuplja tekstove nekoliko autor/ica (Une Bauer, Katje Šimunić, Tomislava Medaka, Andreja Mirčeva, Pavla Heidlera, Marjane Krajač i Mile Pavičević) koji o koreografskim i plesnim praksama organizacije progovoraju iz različitih stilsko-teorijskih pozicija, demonstrirajući polifono mišljenje o plesu i iz plesa. Tome je pridruženo i nekoliko postojećih programatskih tekstova i intervjua te opširna vizualna arhiva selektiranih radova. Ova publikacija otvara mogućnost diskusije, ne samo o estetičkim razlozima i strategijama oblikovanja suvremenog plesa ovdje i danas, nego i eksponira prošireni epistemološki kapacitet plesne izvedbe, na čijem je tragu moguće reflektirati ekonomsko-političke mehanizme umjetničkog rada, posebice u onom aspektu koji se tiče suvremenih društvenih implikacija plesa odnosno znanja koje ples generira. Kao svojevrstan trag i dijagram jednog specifičnog, prijelomnog vremena; između 2006. i 2016. godine, u kojem je hrvatska suvremena koreografska praksa doživjela značajnu transformaciju na planu (re)institucionalizacije, stabilizacije i vidljivosti, ovdje sabrani tekstualni i vizualni materijali svjedočanstvo su tog (nezavršenog) procesa te i sami, nadamo se, upogonjuju gibanja koji će možda generirati neka drugačija i nova, nadolazeća utjelovljenja. Plesna kritičarka i autorica Iva Nerina Sibila recenzirala je publikaciju za portal Plesnascena.hr, koju možete pročitati ovdje: http://plesnascena.hr/index.php?p=article&id=1899
 
U izazovnom društvenom i nestabilnom ekonomskom okruženju, plesna umjetnost u Hrvatskoj posljednjih desetak godina uvijek iznova potvrđuje, ne samo svoju sposobnost kontinuirane kreacije nego i sposobnost introspekcije, intelektualne kiropraktike i proširene empatije, koja je izrazito relevantna karika za bilo koji oblik suvislog samoartikuliranja jedne društvene zajednice. Uz nove generacije nadolazećih plesnih umjetnika, uključujući i one koji tek trebaju zakoračiti u polje, umjetnička organizacija SODABERG KOREOGRAFSKI LABORATORIJ ovime zaokružuje dekadu živog i aktivnog sudjelovanja u kreiranju plesnog polja koje je nezaobilazni gradivni materijal umjetničkog tkiva regije.
 
Na kraju ove dinamične i reflektivne godine želimo zahvaliti svim sudionicima ovogodišnjeg projekta, želimo zahvaliti svim umjetnicima i suradnicima na umjetničkom i radnom doprinosu, te svim organizacijama, institucijama i strukturama na dugogodišnjoj suradnji i podršci.
 
Želimo vam svima ugodne blagdane te sretnu, dinamičnu i zdravu 2017. godinu.