31.3.2015.
UTOPIJA ORGANIZACIJE: ožujak 2015.: Organizacija i utopija

Nova utopija – utopija je suvremenosti. Ne daje konačno i fiksirano rješenje već nudi mogućnosti prihvaćanja i shvaćanja, trudi se reinterpretirati sebe i druge, svjesna je povijesti polja ali je i neobavezana njome, a nastoji obnoviti olabavljene socijalne i kontekstualne veze.

_____________

Dragi prijatelji,

ovdje smo da bismo smo jednom mjesečno uronili u tematiku koreografskog i plesnog umjetničkog polja i prodisali ispod vidljive površine umjetničkog djelovanja, a koje želimo elaborirati, podijeliti, približiti i otvoriti.

_____________

ORGANIZACIJA I UTOPIJA

Termin utopija dolazi od grčke riječi eu-topia i označava dobro mjesto ili pak kao ou-topia označava nepostojeće mjesto, a utopistički duh nalaže da bi budućnost mogla nadići sadašnjost.

Možda se pitate zašto smo rad organizacije pomalo lakonogo povezali sa utopijom. Odgovor se nalazi upravo u značenju riječi, koje nekad teško objašnjavaju i elaboriraju sadržaj, pogotovo pokreta i plesa. Stoga ćemo pokušati termine i značenja izvući iz prvotnog konteksta i posvojiti ih u našem kontekstu, dajući im katkad ogoljen, katkad pravi, a katkad novi smisao jer naša iskustvena praksa je ono što ćemo vam prenositi, a iskusiti je drugačiji zahvat od napisati ili reći, potreban je kompromis, potrebna je neka vrsta organizativne utopije.

Nadalje, utopija je i radna struktura koju stvaramo, koja je organska, promjenjiva, ali je ipak u dosegu materijalne definicije. K toj utopiji konstantno putujemo – ona je gradilište, constructing place ili work in progress, koje ima mekanu i propusnu membranu, ali je čvrste jezgre. Ono što daje potrebnu stabilnost nije (samo) forma nego kontinuirano i mišljeno stvaranje.

Ovdje želimo pobliže dati uvid u sedimente radova koji ulaze u naš kreativni proces ali nisu nužno vidljivi u našem izvedbenom formatu, čije su strukture, ipak, historijski i formalno zadane te unutar kojih operiramo i formatiramo naš krajnji umjetnički rad.

Dijeljenje zajedništva s publikom ne prestaje u izvedbi – želimo postići togetherness upravo u utopijskom smislu te uvesti onima koji nas prate koncept zajedništva kroz ovaj virtualno-sadržajni pristup, želeći iskusiti ili osjetiti što poimanje umjetničkog rada i procesa jest ili bi moglo biti.

Iskustvo će biti temelj ovih budućih tekstova – bilo ono osobno, strukturalno, kontekstualno, kritičko ili sasvim dnevnički svježe – iz različitih kuteva ono namjerava ponuditi ulaz u prostor koji se puni membranama sadržaja. Stoga vas pozivamo da uronite s nama u prostor Utopije organizacije.

_____________

Što radimo u ožujku?

Sesije OSJETLJIVIH PLESOVA

  • 2. – 6. ožujka 2015. u Zagrebačkom plesnom centru (Ilica 10, Zagreb): sesije za mlade profesionalne plesne umjetnike.
  • 9. – 27. ožujka 2015. u Zagrebačkom plesnom centru (Ilica 10, Zagreb): umjetnička rezidencija za razvoj rada.