17.1.2017.
Monografija O PLESU I IZ(A) PLESA u tiskanom i digitalnom izdanju

Monografija O PLESU I IZ(A) PLESA dostupna je u tiskanom i digitalnom izdanju.

U tiskanom izdanju:
– u Superknjižari (Rooseveltov trg 4, Zagreb) te u online bookshopu Superknjižare s dostavom u tuzemstvo i inozemstvo: ovdje
– u knjižari Vuković&Runjić (Teslina 16, Zagreb)
– u knjižari Pro Qm u Berlinu (Almstadtstraße 48-50, 10119 Berlin) te u online bookshopu s međunarodnom dostavom: ovdje

U digitalnom izdanju:
– dostupna u PDF formatu na digitalnoj platformi Monoskop Log. Download link: ovdje

Monografija O PLESU I IZ(A) PLESA izdana je u ožujku 2016. godine, u sklopu obilježavanja deset godina rada umjetničke organizacije SODABERG KOREOGRAFSKI LABORATORIJ. Publikacija okuplja tekstove nekoliko autor/ica (Une Bauer, Katje Šimunić, Tomislava Medaka, Andreja Mirčeva, Pavla Heidlera, Marjane Krajač i Mile Pavičević) koji o koreografskim i plesnim praksama progovoraju iz različitih stilsko-teorijskih pozicija, demonstrirajući polifono mišljenje o plesu i iz plesa. Tome je pridruženo i nekoliko postojećih programatskih tekstova i intervjua te opširna vizualna arhiva selektiranih plesnih i koreografskih umjetničkih radova. Ova publikacija otvara mogućnost diskusije, ne samo o estetičkim razlozima i strategijama oblikovanja suvremenog plesa ovdje i danas, nego i eksponira prošireni epistemološki kapacitet plesne izvedbe, na čijem je tragu moguće reflektirati ekonomsko-političke mehanizme umjetničkog rada, posebice u onom aspektu koji se tiče suvremenih društvenih implikacija plesa odnosno znanja koje ples generira. Kao svojevrstan trag i dijagram jednog specifičnog, prijelomnog vremena, između 2006. i 2016. godine, u kojem je hrvatska suvremena koreografska praksa doživjela značajnu transformaciju na planu (re)institucionalizacije, stabilizacije i vidljivosti, ovdje sabrani tekstualni i vizualni materijali svjedočanstvo su tog (nezavršenog) procesa te upogonjuju gibanja koji će možda generirati neka drugačija i nova, nadolazeća utjelovljenja.

Iz recenzija:
“Tvrdo ukoričena, elegantno dizajnirana i dorađena publikacija važan je prinos plesnoj publicistici i razvoju plesne teorije na domaćoj sceni, a okuplja vrsne pisce i ekspertne analitičare tog područja.”
Iva Nerina Sibila, Plesnascena.hr