1.10.2014.
PREMIJERA: novi rad VARIJACIJE O OSJETNOM

Novi rad koreografkinje Marjane Krajač trosatna je izvedba u Domu HDLU u Zagrebu koja će premijerno biti izvedena

18. listopada 2014. (subota) s početkom u 14 sati,
s izvedbama 19., 20., 21. i 22. listopada također s početkom u 14 sati.

Ovo istovremeno složeno i fragilno razmatranje o prirodi plesa, čiji je gradivni materijal tek toliko prisutan da bi u sljedećem trenutku bespovratno nestao,
obimna je, a opet minimalistička plesna sesija između pokreta, zvuka i prostora.

U izvedbi plesnih umjetnica; Lane Hosni, Irene Mikec, Katarine Rilović, Irene Tomašić i Mije Zalukar, ovaj vas dugi plesni rad poziva da s njim provedete vrijeme, ulazeći postepeno u slojeve njegove teksture.

Marjana Krajač u svojim posljednjim radovima kompleksno zahvaća u samu materiju medija plesa izlažući ga pitanjima njegove vlastite ontologije i dekonstruirane povijesnosti. U takvim plesnim zahvatima ples je ujedno i sama priroda plesa – Spinoza će to nazvati natura naturata gdje modusi i stanja supstancije mogu potražiti svoj uzrok samo u sebi samima. Da bi ples osjetio sam sebe on dakle mora iskustveno proći kroz sebe samog. Iz toga proizlazi da nešto izvan iskustvenog horizonta plesa može biti samo projekcija o njegovoj funkciji ali nikako on sam. U tako postavljenom okviru interesa, Marjana Krajač u zajedničkom radu s pet plesnih umjetnica postavlja relevantna pitanja i otvara prostor zajedničkog razmatranja o metafizičkim obavezama i dodanim značenjima tijela u kretanju. Ono što naseljava sam plesni događaj postaje dio njegovog postanka; zvuk koji je nosioc prostorne teksture, arhitektonski prostor koji je struktura vremena, gestualnost tijela koja je arhaični podsjetnik na njegovu biološku organizaciju – sve to postaje tkivo samog plesa prodirući u njegove najefemernije slojeve.

Odmičući se od kratkotrajnih efekata gledanoga ovaj rad poziva na elastičnost vremenskog i doživljajnog pojma o izvedbi. VARIJACIJE O OSJETNOM strukturiraju ovaj rad kao iskustvo zajednice i iskustvo grupe, u svakom slučaju nešto što prolazimo i gledanjem dijelimo s drugima. Taj drugi, koji je ujedno i ogledalo onoga što nastaje, postaje bitan za razumijevanje plesa kao umjetnosti transfera. Transfer kroz drugog te trenje o drugog postaje ona jedina površina u kojoj ples može konstruirati neki tip sjećanja na sebe samog. U tom smislu je taj drugi ujedno i svjedok i sudionik.

Rad je nastajao na umjetničkim rezidencijama i u suradnji s Uferstudios/Tanzfabrik u Berlinu (Njemačka), Santarcangelo dei Teatri (Italija) te sa Zagrebačkim plesnim centrom.
Rad je realiziran uz podršku Grada Zagreba, Ministarstva kulture RH, Zagrebačkog plesnog centra, Hrvatskog instituta za pokret i ples te Hrvatskog društva likovnih umjetnika, a u produkciji umjetničke organizacije Sodaberg koregrafski laboratorij.


Ulaznice

Ulaz na premijeru 18. listopada je s pozivnicom.
Za izvedbe 19., 20., 21. i 22. listopada ulaznice se mogu kupiti direktno prije početka predstave na blagajni na ulazu u Dom HDLU po cijeni od 40 kuna. Blagajna se otvara 1 sat prije početka predstave.

Dom HDLU
Trg žrtava fašizma 16, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel:  01 /4611-818 / 4611-819 (radnim danom od 10 – 14 sati)
E-mail: hdlu@hdlu.hr


SODABERG KOREOGRAFSKI LABORATORIJ
http://sodaberg.hr