4.3.2019.
KOREOGRAFSKA FANTAZIJA BR. 3: izvedbe i razgovori u ožujku 2019. u Zagrebačkom plesnom centru

Izvedbe i razgovori od 19. – 22. ožujka 2019. u Zagrebačkom plesnom centru.

KOREOGRAFSKA FANTAZIJA BR. 3, premijerno izvedena u svibnju 2018. godine u Zagrebačkom plesnom centru, kreirana je u sklopu nagrađivane serije radova (Nagrada Hrvatskog glumišta za izuzetno koreografsko postignuće i Godišnja nagrada Strukovne Udruge plesnih umjetnika Hrvatske za koreografiju), koja produbljuje polje razmatranja koreografije i njenih izvedbeno-ontoloških simptoma. Serija prije svega želi istražiti poluge plesa kao afirmativnu proizvodnju memorije, koja omogućuje da kodove forme čitamo kao artikulaciju estetskih ideja i njihovih dosega, pa i njihovih transformacija ili rekontekstualizacija.

U postavu plesnog studija, koreografska ideja susreće Sonate i interludije za preparirani klavir skladatelja Johna Cagea, u srazu elemenata unutarnje i vanjske arhitekture. Cage je rad na ovom ciklusu započeo u veljači 1946. godine, a kasnije je napisao da ga je skladao “svirajući klavir, slušajući razlike i donoseći odluke”. Na nekoliko mjesta ponudio je i poetsku metaforu za proces, uspoređujući ga sa skupljanjem školjki u šetnji plažom.

U izvedbi pet plesnih umjetnika_ca; Filipa Bavčević, Marin Lemić, Silvia Marchig, Sara Piljek, Nastasja Štefanić, a s radnim podnaslovom Otvoreni procesi, KOREOGRAFSKA FANTAZIJA BR. 3 razmatra plesnu izvedbu kao širi umjetnički zahvat, koja ostaje lojalna procesnosti plesa i njegovog gradiva, etablirajući postavke historijske moderne u samoj namjeri plesnog rada.

Ova serija izvedbi biti će popraćena diskurzivnim i razgovornim programom, koji namjerava razmotriti pojedine slojeve plesnog, koreografskog i teoretskog rada, otvarajući nove optike u ovom kontinuiranom istraživanju koreografskog.

utorak, 19. ožujka.:
17:00 sati: izvedba

srijeda 20. ožujka:
17:00 sati: izvedba
18:30 sati: Oblik, glazba, osjet: razgovor s plesačima (sudjeluju: Filipa Bavčević, Marin Lemić, Silvia Marchig, Sara Piljek, Nastasja Štefanić, Marjana Krajač, moderira: Iva Nerina Sibila)

četvrtak 21. ožujka:
17:00 sati: izvedba
18:30 sati: Čitanje plesa: promocija knjige Choreographic Journal: seeing / vidjeti (sudjeluju: Zee Hartmann, dr.sc. Lada Čale-Feldman, Marjana Krajač, moderira: Srđan Sandić)

petak 22. ožujka:
17:00 sati: izvedba
18:30 sati: predavanje Zee Hartmann: Negative Dramaturgies and the Development of Productive Negation

Autorica i koreografkinja: Marjana Krajač
Izvedba: Filipa Bavčević, Marin Lemić, Silvia Marchig, Sara Piljek, Nastasja Štefanić
Obrada zvuka: Višeslav Laboš
Oblikovanje svjetla: Marino Frankola
Dokumentacija: Tjaša Kalkan
Grafičko oblikovanje: Valentina Toth
Gosti na projektu: Nemanja Čađo, Kristina Legin
Tehnička asistencija: Leonardo Krakić
Tehnički direktor: Duško Richtermoc
Komunikacije: Anita Klapan
Produkcija: Sodaberg koreografski laboratorij

Predstava je nastala u suradnji Zagrebačkog plesnog centra, umjetničke organizacije Sodaberg koreografski laboratorij te uz istraživanje Norveške kazališne akademije Sveučilišta Østfold u Fredrikstadu. Realizirana je uz podršku Ministarstva kulture RH te Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba.

Više o predstavi: http://sodaberg.hr/projekti-radovi/urgentne-fantazije-ono-sto-je-u-neprestanom-dolasku#koreografskafantazijabr3

Ulaz na razgovorni program je slobodan, a ulaznice za izvedbe mogu se kupiti na blagajni Zagrebačkog plesnog centra te rezervirati ovdje: http://www.zagrebackiplesnicentar.hr/predstava/koreografska-fantazija-br-3-izvedbe-i-razgovorni-programnbsp