O nama

SODABERG KOREOGRAFSKI LABORATORIJ je umjetnička organizacija osnovana 2006. godine u Zagrebu te je uvršena u Registar umjetničkih organizacija Ministarstva kulture RH.

 

PROFIL  

SODABERG KOREOGRAFSKI LABORATORIJ je radna, razvojna i produkcijska platforma za autorske radove iz područja suvremenog plesa, koreografije i proširene koreografske ekspertize. Glavna odlika organizacije je njena dosljednost umjetničkom profilu koji uvijek iznova rekonstituira pojam suvremenosti u njegovom najpreciznijem smislu. Stabilnost organizacije garantira njena sposobnost kontinuirane kreacije; umjetnički čin je uvijek u intezivnom dosluhu s onim što se tek treba društveno nazrijeti.

Ove dvije smjernice, stabilnost kreacije i dosljednost suvremenosti, proizlaze iz glavnog fokusa organizacije, a koji čini ekspertiza u plesnom i ekspertiza u koreografskom. Unutar tog specifičnog odredišta rada, SODABERG KOREOGRAFSKI LABORATORIJ razvija čitav niz različitih formata.

Umjetnička voditeljica organizacije je koreografkinja Marjana Krajač, za komunikaciju je zadužena Anita Klapan, a stalni razvoj vizualnih projekata potpisuje Valentina Toth. SODABERG KOREOGRAFSKI LABORATORIJ realizira svoje programe u redovnoj suradnji s nizom domaćih i međunarodnih profesionalnih plesnih umjetnika, umjetnika iz drugih područja te stručnjaka i teoretičara.

U 2016. godini SODABERG KOREOGRAFSKI LABORATORIJ je obilježio 10 godina kontinuiranog umjetničkog djelovanja.

 

PROGRAM

Glavni realizacijski programi organizacije definiraju se na godišnjoj bazi i predstavljaju tematsku okosnicu dotične godine. Godišnji program uključuje u pravilu program iz izvedbeno-istraživačkog područja te njegove satelitne programe. U fokus realizacije spadaju također specifični programi iz područja zagovaračkih platformi suvremenog plesa te publikacije vezane uz povećanje vidljivosti stručne ekspertize iz područja plesa i koreografije.

Glavni sadržajni programi organizacije razvijaju se transverzalno tijekom niza godina i definiraju se na višegodišnjoj bazi.  Okupljeni u nekoliko koncepcijskih cjelina oni predstavljaju produbljenje razumijevanja o strukturama umjetničkog djelovanja te zagovaraju umjetničko kao intelektualno bitno u odnosu na rudimentarno projektno.
Sadržajni programi elaboraraju ekspertizno umjetničko kao primarno znanje u razvoju o određenom polju, o određenom skupu problema ili o specifičnim temama koje tek trebaju zadobiti svoju novu terminologiju.

Aktualni sadržajni programi su:

 

POSEBNI CILJEVI

Posebni ciljevi koje umjetnička organizacija SODABERG KOREOGRAFSKI LABORATORIJ želi postići su: 

  • povećanje vidljivosti sublimnih i suptilnih plesnih umjetničkih praksi te razumijevanje njihovog značaja za razvoj društva u cjelini
  • podrška umjetničkim inovativnim impulsima, podrška najfragilnijim i najefemernijim vidovima umjetničkog djelovanja te podrška umjetničkim impulsima koji će tek postati oblikovno logični
  • razvoj publike budućnosti

 

REALIZIRANO

SODABERG KOREOGRAFSKI LABORATORIJ je od svog osnivanja 2006. godine realizirao više od 25 umjetničkih, istraživačkih i intermedijalnih originalnih autorskih radova u području suvremenog plesa i koreografije, a u suradnji s brojnim međunarodnim i regionalnim organizacijama; Tanzfabrik Berlin, Uferstudios Berlin, Centar za dramsku umjetnost Zagreb, East Dance Academy (CDU (Zagreb), National Dance Centre (Bukurešt), Maska (Ljubljana), Tanzquartier (Beč) and Allianz Kulturstifftung), festival Impulstanz Beč, platforma DanceWEB Europe Beč, Oper Dynamo West Berlin, Tanzfest Görlitz, International Dance Theatres Festival Lublin, tanz schritt weise Graz, International Youth Performing Arts Festival Lahore, Barutana Osijek, Festival plesa i neverbalnog kazališta Svetvinčenat, Tjedan suvremenog plesa, Zagrebački plesni centar, Hrvatski institut za pokret i ples, Platforma mladih koreografa Zagreb, Studentski Centar Sveučilišta u Zagrebu – Teatar &TD, WHW/Galerija Nova u Zagrebu, Muzej suvremene umjetnosti Zagreb, EkS-scena i drugi.

2008. godine naša predstava Arijadna na Naxosu izabrana je za Enhanced danceWEB Europe Contemporary Dance Coproduction Programme, program koji se sastoji od 28 renomiranih međunarodnih institucija partnera u području izvedbene umjetnosti.

Naš rad nominiran je 2010. godine za T-HT Nagradu Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu te 2012. godine za Godišnju nagradu strukovne Udruge plesnih umjetnika Hrvatske.

2014. godine naš rad dobitnik je dvije nagrade: Nagrade hrvatskog glumišta za najbolje koreografsko ostvarenje te Godišnje nagrade strukovne Udruge plesnih umjetnika Hrvatske, također za koreografsko ostvarenje.

2014. godine objedinili smo pregled kompletne arhive radova na internetskoj stranici organizacije. Ovaj pothvat nam je također omogućio da se analitički i kontekstualno osvrnemo na dosadašnje djelovanje te u njemu prepoznamo umjetničke razvojne pravce koji su se razvili do tog trenutka i koji idu dalje.

2015.godine izvođačkom ansamblu predstave Varijacije o osjetnom dodijeljena je Godišnja nagrada strukovnih organizacija suvremenog plesa RH za najbolju kolektivnu izvedbu.

2016. godine obilježili smo deset godina kontinuiranog umjetničkog rada, prilikom čega smo u sklopu manifestacijskog projekta pod nazivom Konstrukcija perspektive 2016. izdali i opsežnu monografiju pod nazivom O PLESU I IZ(A) PLESA, koja dokumentira niz realiziranih radova i procesa uz popratne tekstualne i fotografske materijale.

Organizacija se u posljednjih deset godina svoga djelovanja etablirala kao angažirano umjetničko žarište u području suvremenog plesa, koje ostavlja nezaobilazni umjetnički, intelektualni i generacijski trag, surađujući s različitim generacijama umjetnika i suradnika. Naše djelovanje razvilo je i zapaženu količinu vjerne publike koja sa zanimanjem i angažmanom prati naše radove i aktivnosti.

 

POGLED U BUDUĆNOST

Ples ima kapacitet uvesti u perceptivno polje umjetnosti nove poluge razmatranja i čitanja umjetnosti, repozicionirajući svoj odnos prema povijesti vlastitog medija. Ples povijest svoje umjetnosti gleda kao ključni gradivni materijal ukupnog procesnog znanja o samome sebi. Utoliko on ima sposobnost raskrinkati puku gestu ili pamfletizam suvremenosti od onog jezgreno suvremenog. Kako sa svakim sljedećim desetljećem postmoderna postaje dio kanona ili dio povijesti, ono što je suvremeno u suvremenom plesu može biti samo ono što razmatra dubinu i urgentnost umjetničke geste.

Koreografske i plesne prakse budućnosti raspolažu kapacitetom redefiniranja svoje vlastite jezgre. Posežući prema različitim formatima pa se opet vraćajući svojem najjednostavnijem, polazišnom – ples svojim aspektima rekonstruira okolinu u kojoj nastaje, stabilizirajući svoje vlastito čitanje.

Koregrafske prakse budućnosti ne mogu izgubiti hrabrost da se bave umjetnošću koja predlaže transformaciju samih protokola opažanja, gledanja i procesuiranja umjetnosti te otvaranja socijalnih navika bivanja sa i naspram umjetnosti prema nečemu drugome od onog rudimentarno očitog.

U strukturalnom smislu SODABERG KOREOGRAFSKI LABORATORIJ kao stabilna organizacija smatra važnim stvoriti konkretnu poveznicu prema nadolazećim snagama profesionalnih plesnih umjetnika te inzistirati na okružju koje potiče i otvara suradnju.

SODABERG KOREOGRAFSKI LABORATORIJ podržavaju:

Ministarstvo kulture RH
Grad Zagreb
Zaklada Kultura Nova
Zagrebački plesni centar
Hrvatski institut za pokret i ples
Centar za dramsku umjetnost
Umjetnički paviljon u Zagrebu
Dom HDLU
Studentski centar Sveučilišta u Zagrebu – Teatar &TD
Zagrebačko kazalište mladih
Tanzfabrik Berlin – Uferstudios Berlin
Kulturpunkt.hr