4.3.2019.
Zagrebačka promocija publikacije CHOREOGRAPHIC JOURNAL: seeing / vidjeti, u sklopu prve tribine Čitanja plesa


21. ožujka 2019., u 18:30 sati, u Zagrebačkom plesnom centru, u sklopu nove serije tribina pod nazivom Čitanje plesa, na redu je zagrebačka promocija knjige: CHOREOGRAPHIC JOURNAL: seeing / vidjeti, autorice Marjane Krajač & urednice Zee Hartmann.

Čitanje plesa proširenje je diskurzivnog projekta Čitanje kazališta autora i voditelja Srđan Sandića. Namjera je ples misliti i propitati te otvoriti nove zaloge njegovog istraživanja i mišljenja. Približavanje plesnog vokabulara, osobito suvremenog, jedan je od zadataka budućih tribina.

Govore:
Dr.sc. Lada Čale Feldman, Odsjek za komparativnu književnost Filozofskog fakulteta sveučilišta u Zagrebu
Zee Hartmann, urednica knjige
Marjana Krajač, autorica i koreografkinja
Razgovor će moderirati kritičar i pisac Srđan Sandić

Knjiga CHOREOGRAPHIC JOURNAL: seeing / vidjeti, koja je izašla iz tiska krajem kolovoza 2018. godine, dotiče se tema vidljivosti umjetničkog procesa te njegove refleksije i komunikacije, otvarajući prostor mogućeg mišljenja o plesu kao skupu različitih fenomena koji čine koreografski rad i njegova različita značenjska i gledalačka polja.

Publikacija je nakon ljetne promocije na Monoplay festivalu u Zadru, tijekom jeseni 2018. godine predstavljena u sklopu nekoliko predavanja o gestama koreografskog teksta, a koje je koreografkinja Marjana Krajač održala na Norwegian Theatre Academy sveučilišta Østfold u Fredrikstadu (Norveška), na Odsjeku plesa sveučilišta New York University (SAD) te na Odsjeku kazališta i plesa sveučilišta University of Hawaii at Manoa u Honoluluu (SAD).

O knjizi, iz osvrta Srđana Sandića za tjednik Globus:

CHOREOGRAPHIC JOURNAL: seeing / vidjeti zbirka je eseja, meditacija, kritički intoniranog diskursa naše najistaknutije koreografkinje Marjane Krajač koja donosi interesantne i intrigantne uvide u dijelove procesa, u naknadne refleksije koje su se ili će se nadograditi u nekim drugim djelima, tu su anticipacije ali i autorefleksije. Karakter ove knjige dvojak je: ona s jedne strane poziva na dijalog te uključuje različite prakse i medije kao važne sugovornike, sasvim neizostavne u koreografskom procesu, dok s druge strane odlučuje ostati hrabro samodostatna. Autorica ovom knjigom razvija misao o ishodištu, načinima čitanja i konstitutivnim elementima suvremenog plesa koji je postao jednom od najreprezentativnijih integracijskih i ekspresivnih snaga današnje svijesti. Ovo je knjiga koja u sebi nosi i nešto udžbeničkog, edukacijskog jer pokazuje da je koreografski proces također i tekstualni proces. Plesni ili tekstualni koncept ne završava gašenjem svjetla ili završenom rečenicom i interpunkcijskim znakom, nego živi i ima se pravo transferirati i u druge medije, u druge geografije ne bi li što dulje živio.”

Promocija se odvija u sklopu programa KOREOGRAFSKA FANTAZIJA BR. 3: izvedbe i razgovori, koji se odvija od 19. – 22. ožujka u Zagrebačkom plesnom centru: http://sodaberg.hr/novosti/koreografska-fantazija-br-3-izvedbe-i-razgovori

Više o knjizi ovdje: http://sodaberg.hr/novosti/publikacija-choreographic-journal-seeing-vidjeti-sada-dostupna-u-knjizarama