18.6.2014.
NAJAVA: Prikaz rada u nastanku Sonje Pregrad i Marjane Krajač: VRIJEDNOST JE DINAMIČNI SUVIŠAK SVAKE FUNKCIJE

Tijekom posljednje dvije godine, autorice Sonja Pregrad i Marjana Krajač, u različitim fazama i oblicima razvijaju zajednički rad specifičnog formata. U ožujku ove godine razvile su veliki dio rada na rezidenciji u Performing Arts Forumu u St. Ermeu, a druga faza razvoja se odvija tijekom lipnja, u okviru rezidencije u Zagrebačkom plesnom centru.

13. lipnja 2014., u 18:00 sati u Zagrebačkom plesnom centru, autorice će prikazati rad u nastanku što će predstavljati svojevrsnu radnu pretpremijeru ove predstave.


VRIJEDNOST JE DINAMIČNI SUVIŠAK SVAKE FUNKCIJE

Sonja Pregrad i Marjana Krajač oblikuju rad koji objedinjuje ono što je predmet razmatranja ovog umjetničkog rada, kao i uvjetni pejzaž rada samog po sebi. Uvjetni pejzaž rada je sve ono što strukturira nastanak umjetničkog rada, a on je usko povezan s pitanjem što je to što smatramo da treba nastati.

Koreografska zaliha u ovom radu polazi od mišljenja pokreta kao predmeta u smislu objekta, odnosno, bilo koja polazišna os u razmatranju može jednako dati informacije o objektnosti ili subjektnosti nečega.

Zajednička karakteristika svih objekata i pojava jest da njihova, naprosto, datost proizvodi neodređeni suvišak, ostatak, dodatnu informaciju koja se izmiče prvom sloju kategorizacije, u smislu, što je to što se gleda. Taj suvišak koji se izmiče svakom obuhvaćanju, taj preostatak, to nešto pored i mimo, moguće je samo pojmiti, ili preciznije rečeno, iskustveno pojmiti – donekle naslutiti.
Vrijednost tog suviška izvan je kontrole proizvodnje ili namjere. Ono što nastaje nastaje dinamičnim transferom, funkcijom tog transfera, proizvodi vrijednost koju nije ni na koji način moguće upregnuti u procese iskoristivosti.

Sonja Pregrad i Marjana Krajač upuštaju se u svojevrsnu izvedbeno-koreografsku mapu u formi predstave koja ne odustaje od plesa kao matične stanice. Ples, porozan za različite projekcijske površine, i dalje emanira onu sržnu pojavu koja objedinjuje različite fokuse.

Napuštajući kao zastarjele i nedomišljene sve trenutne kategorije razmatranja vrijednosti umjetničke prakse, ovaj rad se sastoji od niza fragmentarnih upita za koje tek treba pronaći razumljivu matricu odgovora.


Autorice: Sonja Pregrad & Marjana Krajač
Suradnik na projektu: Ante Jerić
Tehnička podrška: Duško Richtermoc
Grafičko oblikovanje: Valentina Toth
Produkcija: Sodaberg koreografski laboratorij

Rad nastaje uz podršku Gradskog ureda za kulturu grada Zagreba, Zagrebačkog plesnog centra, Performing Arts Foruma (St. Erme), izvedbenog centra Uferstudios (Berlin) i festivala Improspekcije (Zagreb).
Zahvaljujemo Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu – odsjeku za animirani film i nove medije.