22.6.2020.
Premijerne izvedbe KOREOGRAFSKE FANTAZIJE BR. 5

KOREOGRAFSKA FANTAZIJA BR. 5 započeti će svoj premijerni ciklus
23. lipnja, s početkom u 19 sati, online: ovdje.


Izvedbe za kameru, plesni studio i zvuk grada: 23. – 27. lipnja 2020.

U sklopu rezidencijalnog programa Zagrebačkog plesnog centra koreografkinja Marjana Krajač premijerno predstavlja KOREOGRAFSKU FANTAZIJU BR. 5: arhitekture vremena – izvedbe za kameru, plesni studio i zvuk grada.

KOREOGRAFSKA FANTAZIJA BR. 5 je posljednji rad u ovom ciklusu. Serija radova koja je započela 2013. godine KOREOGRAFSKOM FANTAZIJOM BR. 1 sustavno se tijekom osmogodišnjeg istraživanja posvetila razmatranju pojma, ideje i metodologije koreografije te njenih izvedbeno-ontoloških simptoma, istražujući poluge plesa kao afirmativnu proizvodnju memorije. Serija je u međuvremenu nagrađena s nekoliko nagrada, između ostalog nagradom Hrvatskog glumišta za izuzetno koreografsko postignuće te Godišnjom nagradom strukovnih Udruga plesnih umjetnika Hrvatske za koreografiju.

KOREOGRAFSKA FANTAZIJA BR. 5: arhitekture vremena, u izvedbi četiri plesne umjetnice; Anne Javoran, Sare Piljek, Nastasje Štefanić i Ane Vnučec, uz suradnju dramaturginje i autorice Zee Hartmann, istraživačko bilježenje procesa plesne kritičarke Ivane Slunjski te suradnju vizualnih umjetnika Tjaše Kalkan i Matije Kralja, rad je nastajao u digitalnom i fizičkom prostoru između Zagreba, Berlina i američkog Columbusa, tijekom svibnja i lipnja 2020. godine. Prigrlivši ograničenja globalne zdravstvene krize kao strukturu, neizvjesnost kao algoritam, kontingenciju kao namjeru, a umjetnički proces kao prostor solidarnosti, koreografski pogled, vrijeme i materijalnost organizirani su drugačije.

U dvosatnoj izvedbi za kameru, plesni studio i zvuk grada, KOREOGRAFSKA FANTAZIJA BR. 5 inzistira na događaju plesa kao sjecištu i ishodištu biopolitika koje na različite načine reorganiziraju uvjetovanosti i prisutnosti tijela. No upravo to i takvo vrijeme; posredovano i raskomadano, odgođeno i fragmentirano, multiplicira i konstruira drugačije vidove prostornosti i materijalnosti: raspršene arhitekture, trajanja mašine, ponovljenog pogleda.

Autorica i koreografkinja: Marjana Krajač
Izvedba: Anna Javoran, Sara Piljek, Nastasja Štefanić, Ana Vnučec
Videografija: Matija Kralj
Fotografije: Tjaša Kalkan
Suradnja na projektu: Zee Hartmann
Istraživačko bilježenje procesa: Ivana Slunjski
Dokumentacija: Tjaša Kalkan, Matija Kralj
Grafičko oblikovanje: Valentina Toth
Tehnički direktor: Duško Richtermoc, Marino Frankola
Tehnička asistencija: Leonardo Krakić
Komunikacije: Anita Klapan
Produkcija: Sodaberg koreografski laboratorij

Realizirano u rezidenciji Zagrebačkog plesnog centra te u suradnji umjetničke organizacije Sodaberg koreografski laboratorij. Projekt je realiziran uz podršku Odsjeka plesa pri The Ohio State University (Columbus, OH). Projekt je realiziran uz podršku Ministarstva kulture Republike Hrvatske te Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba.