29.4.2016.
NAJAVA: ponovne izvedbe KOREOGRAFSKE FANTAZIJE BR. 2

Najavljujemo ponovne izvedbe KOREOGRAFSKE FANTAZIJE BR. 2,

koja će biti izvedena u petak i subotu, 6. i 7. svibnja 2016., s početkom u 20:00 sati, u Domu HDLU u Zagrebu, ovog puta u preporuci IZLOGA SUVREMENOG ZVUKA te u sklopu jubilarnog projekta Konstrukcija perspektive 2016. Ulaz je slobodan.


KOREOGRAFSKA FANTAZIJA BR. 2 – hommage albumu “Electronics”

U izvedbi šest plesnih umjetnica; Filipe Bavčević, Lane Hosni, Irene Mikec, Sare Piljek, Katarine Rilović i Mije Zalukar, KOREOGRAFSKA FANTAZIJA BR. 2 koreografkinje Marjane Krajač bavi se formom kao vibrantnim mjestom, razinama oblika, razinama materijalnosti forme i njene autonomije.

U prvoj instanci, ova se predstava može čitati kao koreografija za kraj vremena; guste naslage forme i oblika koje se sažimaju u izvedbenom događaju otvaraju svojevrsni vremenski ponor u kojem se mračna kompaktnost izvedbene tenzije opire samo putem daha. Nepredvidivi susreti u formi, raspon različitih tenzija i zvukovni imperativi, oblikuju ovaj izvedbeni rad kao pogled prema još nedosegnutom tehnološkom horizontu.

U drugoj instanci, rad je svojevrsni hommage albumu “Electronics” ansambla Zeitkratzer & Carstena Nicolaia koji je ključno zaokružio koreografsku strukturu i zvukovno ga popratio. U recenzijama opisan kao lebdeće zajedništvo oscilatora i sinusoidnih generatora, koji postavlja pitanje o postojanju romantike mašine ili čak elektronske idile kreirao je bitnu kariku u osjetilnom lancu rada.

KOREOGRAFSKA FANTAZIJA BR. 2 drugi je rad iz plesne serije koja je otvorila cijelo jedno polje razmatranja koreografskog prilazeći plesu kao poetskoj, intuitivno-političkoj i strukturalnoj praksi. Ponirući u samu srž koreografske ekspertize, osvjetljući ono što je primarno koreografsko, odnosno primarno plesno, u odnosu na sve ostalo izvedbeno, serija koreografskih fantazija zaziva povjerenje i uvjerenje u esencu plesnog medija, tamo gdje je on najfragilniji, tamo gdje je on s onu stranu bilo čega što ga još dodatno naseljava, a ne proizlazi iz njega samog.

Prvi rad u seriji, KOREOGRAFSKA FANTAZIJA BR. 1, u 2014. godini nagrađen je s dvije nagrade: Nagradom hrvatskog glumišta za izuzetno koreografsko dostignuće i Godišnjom nagradom Udruge plesnih umjetnika Hrvatske za koreografiju.


Autor, koreograf, koncept: Marjana Krajač

Izvedba: Filipa Bavčević, Lana Hosni, Irena Mikec, Katarina Rilović, Sara Piljek i Mia Zalukar

Glazba: Zeitkratzer & Carsten Nicolai “Electronics”

Fotografija: Iva Korenčić-Čabo

Oblikovanje grafičkih materijala: Valentina Toth

Asistencija tonske tehnike: Jasmin Klarić

Tehnički direktor projekta: Duško Richtermoc

Tehnička asistencija: Leonardo Krakić

Komunikacija: Anita Klapan

Produkcija: Sodaberg koreografski laboratorij

Projekt je realiziran uz podršku Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Grada Zagreba i Zaklade Kultura nova. Projekt je nastao u suradnji s Hrvatskim institutom za pokret i ples, u sklopu programa rezidencije Zagrebačkog plesnog centra i u suradnji s Domom HDLU u Zagrebu. Zahvaljujemo na tehničkoj podršci Zagrebačkom kazalištu mladih – ZKM i Pogonu Jedinstvo.


“KOREOGRAFSKA FANTAZIJA BR. 2 u prvi plan stavlja formu, oblike koji su se svjesno ili nesvjesno ukotvili u tijelu, ili kojima plesačko tijelo teži. Ideja koja se, čini se, nastoji elaborirati je nemogućnost fiksacije oblika, njihova nestalnost, ideja točke koja je zapravo mrlja ili vibracija. Plesačice kao da se vraćaju nekom zaboravljenom ili opsesivnom pokretu i iznova ga proživljavaju. Prepoznaju se u tome različiti ostaci primjerice iz klasičnog baleta, poneki arabesque, relevé, jeté i mnogi drugi oblici nepoznatog izvora koji se kontinuirano pojavljuju i nestaju. Plesačice su međusobno iznimno povezane, u međusobnoj refleksiji, prostorno se zgušnjavaju, usporavaju, dodiruju i kao grupa uobličuju, pa opet razilaze i ubrzavaju, raspršuju i razjedinjuju. Izvrsna izvedba svih šest kao kolektiva, nosi predstavu.”

Jelena Mihelčić, Plesnascena.hr