18.4.2016.
NAJAVA: Kaleidoskop im Nebel & Air u suradnji s Cantus Ansamblom

Najavljujemo glazbenu večer koja se sastoji od dvije kompozicije, a održati će se u ponedjeljak, 25. travnja 2016., s početkom u 20 sati, u Laubi.

S jedne strane, glazba iz baleta Air skladatelja Krešimira Seletkovića (koji je svoju praizvedbu imao u sklopu svečanog zatvaranja MBZ-a 2011. godine) dobit će svoj vlastiti čisti glazbeni prostor i pozornost. Za ovu je priliku Seletković pripremio neku vrstu baletne suite, oblikovavši materijal za akustičku izvedbu ansambla. Izvedbom će ravnati umjetnički voditelj ansambla, Berislav Šipuš.

S druge strane, kompozicija Vinka Globokara pod nazivom Kaleidoskop im Nebel potaknula je nastanak koncertnog baleta, koreografkinje Marjane Krajač, u kojemu sudjeluju plesne umjetnice Irena Mikec, Lana Hosni i Sara Piljek. Gost Cantus Ansambla je tom prilikom i kompozitor, legendarni Vinko Globokar, koji će ravnati izvedbom svoje skladbe, ali će i u ulozi glazbenika povesti ansambl u interpretaciji ovog intrigantnog i izvođački zahtjevnog djela.

Globokar je jedan od rijetkih i dalje umjetnički aktivnih protagonista, pokretač ansambla New Phonic Art, jedne od najistaknutijih skupina osnovanih šezdesetih godina koje su utirale put slobodnoj improvizaciji na glazbenoj sceni. Tadašnji imperativ bilo je smiono istraživanje koje je trebalo dovesti do nečega novog u glazbi, no ključno je bilo – istraživati. Globokarova skladba Kaleidoskop im Nebel, za ansambl od 15 glazbenika, napisana je na narudžbu festivala Borealis prije tri godine i tematski reflektira ideju magle koja se spušta unatoč svim prognozama i predviđanjima. Premda s jedne strane stvara kaleidoskop, istovremeno je fata morgana.

=================================================

Ulaznice za koncert po cijeni od 30 kuna mogu se kupiti u Laubi sat vremena prije koncerta.

Lauba, Prilaz Baruna Filipovića 23a, Zagreb.

Cantus Ansambl
https://www.facebook.com/CantusAnsambl/

Realizirano u suradnji s Hrvatskim društvom skladatelja, Zagrebačkim plesnim centrom, Hrvatskim institutom za pokret i ples te umjetničkom organizacijom Sodaberg koreografski laboratorij.